Menu
Wereldwinkel

Wereldwinkel

De Wereldwinkel is dè FairTrade cadeauwinkel van Nederland.

Met de verkoop van fairtrade producten investeert de Wereldwinkel in een leefbare wereld voor iedereen. Elk product uit het assortiment is met zorg en volgens fairtrade criteria geproduceerd en ingekocht. Ondernemers in ontwikkelingslanden krijgen op deze manier toegang tot de Europese markt en daarmee de kans een beter bestaan op te bouwen.

Eerlijke handel

Fairtrade bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen. Fairtrade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuid Amerikaeen eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Maar ook dat de producenten van non food artikelen een eerlijke reële prijs krijgen voor datgene wat zij al dan niet in opdracht van de wereldwinkels produceren. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt.

Fairtrade-producten dienen daarnaast te voldoen aan strenge milieueisen.Fairtrade- foodproducten zijn in Nederland en België herkenbaar aan het Max Havelaarkeurmerk en worden verkocht in wereldwinkels, supermarkten, warenhuizen en natuurvoedingswinkels. Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor Fairtrade. Producten met het Max Havelaar keurmerk zijn geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden. Een keurmerk dat consumenten en bedrijven de mogelijkheid biedt om kleine producenten in ontwikkelingslanden te helpen een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk.